Üç yüz seksen altı yıl önce bugün, Lale Çılgınlığı olarak adlandırılan ilk balon patladı. Genellikle Bitcoin ile karşılaştırıldığında Tulip Mania, gelecekteki tüm balonlar ve ilgili davranışlar için bir plan sağladı.
Lale Çılgınlığı’nın yıl dönümünü kutlamak için bir kez daha kaydedilen ilk balon örneğini Bitcoin ile karşılaştırıyoruz ve herhangi bir geçerli benzerlik olduğu fikrini ortadan kaldırıyoruz.
Hollanda Altın Çağı ve İlk Spekülatif Balonun Oluşumu
Hollanda Altın Çağı boyunca, Hollanda dünyanın en büyük ekonomik süper gücü haline geldi. Lale vadeli işlem sözleşmelerini çevreleyen ilk histeri 1634’te başladı ve 3 Şubat 1637 – 386 yıl önce zirveye ulaştı.
Hollandalılar, nihayetinde ateşli spekülasyonlara ve şimdi bir “balon” olarak adlandırılan sosyo-ekonomik fenomenin ilk kaydına yol açan ilk vadeli işlem sözleşmelerini piyasaya sürdü.
Vikipedi’ye göre, nispeten değersiz laleler (fiyatlarla karşılaştırıldığında), “yetenekli bir zanaatkârın” yıllık maaşının on katına kadar teklif ediliyordu. Lale Çılgınlığı terimi artık “varlık fiyatları gerçek değerlerden saptığında herhangi bir büyük ekonomik balonu ifade etmek için mecazi olarak” kullanılıyor.
Bir hıyarcıklı veba salgını, alıcıları ve satıcıları geleneksel günlük müzayedelerde görünmeye zorlayarak balonun patlamasına yardımcı oldu. Bununla birlikte, vebayı çevreleyen korkunun, fiyatları artıran yoğun spekülatif davranışlara yol açtığı da söyleniyor.
Bitcoin: “Lale Çılgınlığından Daha Kötü”
Lale Çılgınlığı, 1841 tarihli Olağanüstü Popüler Sanrılar ve Kalabalığın Çılgınlığı kitabında yeniden popüler hale getirildi ve o zamandan beri, herhangi bir varlığın asıl değerinin ötesine geçtiği her seferinde popüler bir karşılaştırma haline geldi. Karşılaştırma, varlığın asıl değeri sorgulandığında daha da sık kullanılır.
Dot com balonu, Tulip Mania ve daha yeni Bitcoin ve kripto para birimleri ile karşılaştırıldı. Lale Çılgınlığı’na ev sahipliği yapan Hollanda Merkez Bankası’nın eski başkanı Nout Wellink, Aralık 2013’te Bitcoin’i “Lale Çılgınlığından daha kötü” olarak nitelendirmişti.
“En azından o zaman bir lale aldın, şimdi hiçbir şeyin yok,” diye açıkladı. Bitcoin, merkezi olmayan, dağıtılmış bir kriptografik defter tarafından desteklendiğinden ve fiziksel bir mevcudiyetten yoksun olduğundan, uzmanlar varlığın gerçek değerini görmekte zorlanıyor.
Bitcoin has climbed more than 1,800% since Wellink's comments | BTCUSD on TradingView.com
BTC’ye adil bir piyasa değeri vermeye yardımcı olmak için birkaç farklı model tasarlandı, ancak sonuçlar kesin değil ve daha fazla kanıt gerekiyor. Örneğin, bir zamanların ünlü stoktan akışa modeli, en iyi kripto para biriminin 20.000 doların altında işlem gördüğü bir zamanda Bitcoin’in 100.000 doların çok üzerinde fiyatlar öngördü.
Bitcoin, 2017’nin sonlarında ilk kez 20.000 dolara ulaştığında, gerçek değer çılgınca gerçeklikten koptu ve böylece balon patladı. Bitcoin’in tüm zamanların en yüksek seviyesini belirlemeye devam etmesi, bunun bir balondan daha fazlası olduğunu ve başkaları görmese bile dünyanın kendi gerçek değerini görmeye devam ettiğini gösteriyor.
Gerçek şu ki, Bitcoin geçmişte bir değil, iki değil, toplam dört kez patladı ve bunu tekrar yapabilir. Bir dahaki sefere yatırımcıların spekülasyonları kontrolden çıktığında ve BTC gerçek değerinin çok ötesine geçtiğinde, balon bir kez daha patlamak üzere olduğu için satış zamanı gelecek.
Ayrılma düşüncesi olarak, eğer yatırımcılar balonlara yol açan aşırı spekülatif davranış dönemlerinden geçebilirlerse, aynı aşırılıklar esasen düşen fiyatların ters balonunu yaratabilir mi? Ve tarihteki herhangi bir zamandan daha fazla düşüş eğilimi olan Bitcoin’deki bu ters balon patlamaya mı başlıyor?
İlkinden başlayarak geçmiş balonların tarihinden öğrenilecek çok şey var. 🌷 https://t.co/r2LzynO7RP
— Tony “Boğa” (@tonythebullBTC) 3 Şubat 2023